✓Worldwide Shipping ✓100% Natural

Våra Material

LINNE

Lin är ett naturligt material som använts av människan i flera tusen år. Lin kommer från linväxtens fibrer och är en av våra mest hållbara och naturliga textilier som finns. Lin är en växt som nästan inte kräver några kemikalier under odlingen alls, utan nöjer sig med lite gödsel. Lin är ett riktigt slitstarkt material som med rätt skötsel kan hålla i flera decennier.  

Alla våra linneplagg är tillverkade av naturligt lin som är både OEKO-TEX® certifierat och innehar premium garanti enligt Europeisk FLAX® standard, vilket innebär att linet är helt  fritt från farliga kemikalier, GMO-fritt, har full spårbarhet samt är odlat i Europa.

 6 intressanta fakta om lin

1. Lin är ett av de äldsta, om inte det allra äldsta, textilierna som finns. Personer i bibeln bar linneplagg och mumier lindades in i lin, som har hållit i århundraden.  

2. Cirka 85% av världens linne kommer från Europa då lin med fördel kan odlas i kallare klimat.

3. Linne är utan tvekan ett av de mest hållbara textilierna som finns. Det är 100% biologiskt nedbrytbart, producerar noll avfall och håller kvar kol som släpps ut i atmosfären. Som en bonus är även linne naturligt hypoallergen, så linne är bra både för miljön och dig!

4. Linodlingar kräver inte bevattning som andra textilier. Till skillnad från andra naturliga fibrer och cellulosafibrer som kräver bevattning och massor av vatten, behöver lin bara naturligt regn för att överleva.

5. Inga skadliga kemikalier krävs för att tillverka linne. Linfrön kräver mycket lite gödningsmedel och inga bekämpningsmedel eller avlövande medel. Det skyddar och gödslar faktiskt jorden och vårt linne odlas från certifierade GMO-fria frön.

6. Att använda linnekläder betyder att du är en medveten konsument. Du bidrar till en mer miljömedveten och hållbar värld genom att använda material som är naturliga och som inte skadar eller förstör vår planet.

KLÄDVÅRD LINNEKLÄDER

Maskintvätt max 30 grader

Använd gärna ett milt tvättmedel

Tål ej blekning

Kemtvätta inte - det är inte bra för naturen

Torktumla inte - det drar onödigt mycket el


VÅRA KNAPPAR - GJORDA AV ÅTERVUNNA KOKOSNÖTSSKAL

Knapparna på våra plagg är tillverkade av det hårda yttre skalet av kokosfrukten som odlas i länder som Filippinerna, Indonesien och Indien. Genom att använda detta oönskade material för att tillverka knappar, minskar avfallet och samhällen stöds av en hållbar resurs. De anses vara hållbara eftersom de annars är bortkastade biprodukter från livsmedelstillverkningsprocessen. Även om skalet på kokosnötsfrukten är grovt har det en mycket lätt struktur. Våra knappar är OEKO-TEX® certifierade och just våra knappar är gjorda av överblivna kokosnötsskal i Indien. Vi tycker att det naturliga materialet skapar en naturlig och elegant look på våra kläder.


BOMULLSTRÅD

När vi syr våra linneplagg använder vi ossendast OEKO-TEX® certifierad förstärkt bomullstråd som härstammar från Egypten.


FÄRGNING AV VÅRA LINNEPLAGG

Infärgning av olika plagg brukar vara den del som är mest miljöovänlig vid tillverkning av kläder, oavsett om certifierade och miljövänliga textilier valts från början. Lite onödigt anser vi och därför använder vi endast GOTS-certiferade pigment när vi färgar våra linneplagg. GOTS-certifierade pigment innebär att inga farliga kemikalier används vid själva infärgningen och därför behöver vi inte vara rädda för att farliga rester som är skadliga för vår planet rinner ner i avloppsbrunnen efter färgning av våra kläder.

Infärgningen av våra linneplagg görs i Turkiet i nära anslutning till där de sys, allt för att minska onödiga transporter och minimera utsläpp.


Vår Produktion 

Vi som arbetar med SOONA Collection bryr oss om miljön och vill lämna en välmående planet och ett fungerande samhälle även till nästa generationer. Det är det minsta vi kan göra. Våra starka värderingar kring hållbarhet och vårt ansvar till nästa generationer genomsyrar hela vår verksamhet och vi värnar för både miljön, våra medmänniskor och samhället i stort. Jämställdhet är en självklarhet för oss och vår fabrik där vi syr våra linneplagg säkerställer både jämställdhet och inkludering, anständiga arbetsvillkor, rättvisa levnadslöner, rätt till semester, pension och sjukersättning. Självklarheter för många, men tyvärr inte inom modeindustrin. Vi är stolta över att tillverka våra linneplagg i vår egna fabrik i Antalya i Turkiet, där vi verkligen kan säkerställa och upprätthålla dessa riktlinjer varje dag. Vi tog över ägarskapet över denna fabrik under 2018 som då var i rejält dåligt skick. Byggnaden var fallfärdig, medarbetarna arbetade under gräsliga förhållanden och de hygienska förutsättningarna var hemska.  

Vi har arbetat hårt med att förbättra villkoren sedan vårt övertagande 2018 och sommaren 2021, kunde vi äntligen officiellt deklarera att vi uppnått alla de krav som ställs enligt BSCI-standard (Better Social Compliance Initiative), en av de tuffaste och mest renommerade standarderna inom branschen när det kommer till miljömässigt och socialt ansvarstagande. Vi auditeras kontinuerligt av tredje part och arbetar mot ständiga förbättringar för en ännu bättre och mer hållbar framtid.

Påsarna plaggen packas i för att skyddas under transport är från återvunnen plast och våra hangtags är från FSC®-certifierat papper. Vi skickar endast fulla bilar från vår fabrik för att optimera transporterna och ha så liten miljöpåverkan som möjligt. Vår ambition är att återanvända så mycket som möjligt så att vi kan uppnå en cirkulär ekonomi och minska svinn i vår produktion. Vi tar alltid hand om överblivna tygrester som vi gör hårband och andra accessoarer av som vi säljer alternativt skänker till välgörande ändamål så inget material går till spillo.